Spelta miltai
Kviečiai nuodingi, rinkimės Spelta miltus
Jau senovėje Artimuosiuose Rytuose izraeliečiai, o Europoje romėnai ir germanų gentys, žinojo ir labai vertino vieną grūdų rūšį – speltos kviečius. Šis grūdas buvo minimas kaip maistas, kuris suteikia sveikatos, daug stiprybės ir netgi intelekto.
Gliuteno netolerancija dabar jau nėra svarbiausia problema, susijusi su kviečiais. Jie jau seniai nebe toks sveikas maistas, kaip buvo anksčiau. Nuo jų priaugama svorio, jie sukelia pilvo pūtimą, tai tikras jūsų žarnyno priešas.
Dabartinė kviečių veislė užima 99% visų auginamų kviečių pasaulyje.
Spelta yra senovinė kviečio veislė. Daugiausiai juos vartojo Europos šalys ir tik neseniai pamėgo Šiaurės Amerika. Spelta yra nehibridizuota veislė, nepanaši į šių dienų veislę. Ji išsiskiria savo maistinėmis savybėmis, struktūra, yra labai tirpus vandenyje, todėl yra geriau absorbuojamos maistinės medžiagos organizme ir palengvinamas virškinamas. Juose yra daugiau baltymų, nei kviečiuose, daugiau B vitaminų, daugiau paprastųjų ir sudėtingųjų angliavandenių. Tai svarbus faktorius kraujo krešėjimui ir imuninei sistemai. Speltoje gausu skaidulų.
Speltai auginti reikalinga daugiau resursų, todėl atitinkamai kaina yra žymiai didesnė už paprastų miltų.
Spelta turi panašių maistinių savybių, kaip ir kietieji kviečiai, jie vieni seniausių grūdinių javų. Spelta kviečiams priskiriamos specifinės savybės reikšmingos žmonių mityboje: labai didelis mineralinių medžiagų, mikroelementų, baltymų(apie 13-17% daugiau) ir glitimo kiekis, žymiai didesnis lyginant su minkštaisiais. Beje teigiama, kad jų glitimas yra kitokios struktūros, todėl tinka alergiškiems žmonėms. Pastaraisiais metais spelta kviečiams paklausa didėja ekologiniams miltams nes intensyvių technologijų pasekoje didėja alerginių ir kitų ligų problema. Spelta kviečiai turi beveik visus reikalingus vitaminus ir maistingas medžiagas, kurių reikia pilnavertei subalansuotai harmoningai žmogaus mitybai. Vitaminai yra ne tik grūdo apvalkale, bet visuose grūdo sluoksniuose išsidėstę vienodai. Tai reiškia, kad išlaiko visas maistingas medžiagas net ir smulkaus malimo miltuose. Spelta labai tinka dietinei mitybai arba, kaip papildas sergantiems, kad greičiau atgautų jėgas. Nukulti grūdai tuoj pat gali būti sėklinė medžiaga rudens sėjai, kai kitiems kviečiams būtinas tam tikras ramybės periodas. Spelta yra atsparesnė net radioaktyviam ar kitokiam aplinkos užterštumui, kadangi ji yra padengta kelių tankių varpažvynių sluoksnių.