Grūdų daiginimas namuose – paprasta
Riešutai, sėklos, grūdai ir pupelės yra mityboje labai svarbūs. Tačiau yra natūralių medžiagų, kurios apsaugo juos nuo ankstyvo daigumo ir gali sužlugdyti mūsų virškinimo sistemą. Drėkinimas ir daiginimas atkartoja tikrąjį dygimą, kuris aktyvuoja ir daugina maistines medžiagas (ypač vitaminų A, B, ir C), neutralizuoja fermento inhibitorių, skatina gyvybiškai svarbių virškinimo fermentų augimą. Grūdų daiginimas – natūralu ir sveika.
Mirkymas ir daiginimas yra labai lengvas metodas. Jis yra lygiai toks pat riešutams, sėkloms, grūdams ir pupelėms, tik reikalingas laikytis skirtingų laiko nurodymų. (Žr. lentelę žemiau).
Atkreipkite dėmesį: Daugelis mums atrodančių “žalių” riešutų ir sėklų buvo pasterizuoti ir apšvitinti. Tikrai žali migdolai ir kiti riešutai sudygs, jei nebuvo apdoroti, bet tie, kurie buvo pasterizuoti ir apšvitinti, jiems bus “įjungta” dygimo programa mirkymo pagalba, bet nebus fiziškai “sudygę”. Tačiau, mirkymas dar pašalina anti-maistinių medžiagų (junginių, kurie gali trukdyti maistinių medžiagų rezorbcija) , padidina maistinių medžiagų tankį, ir daro riešutus lengviau virškinamus. Taigi nenusiminkite, jei riešutai nesudygo, mirkyti jie bus tikrai naudingesni, negu sausi.
Kaip tinkamai daiginti riešutus, sėklas, grūdus ir pupeles
ĮDĖKITE į didesnį stiklainį pvz: riešutus, užpilkite vandens, kad gerai apsemtų. Įberkite truputį jūros druskos. Mirkykite, kiek reikia. (Žr. lentelę žemiau).
NUSKALAUTI. Nupilti seną vandenį, įpilti naujo. Palikti stiklainyje kažkiek vandens, kad būtų drėgna.
UŽDENGTI. Geriausiai tinke merliukas, užspausti gumele, pastatyti stiklainį daugmaž horizontalioje padėtyje.
DRĖKINTI KASDIEN. Tiesiog įpilti ir nupilti kasdien vandens, taip vėl sudrėkinsit ir galės dygti toliau.
Labai mažoms sėkloms, kaip liucerna, pradžioj reikia tamsos. Viskas panašiai, tiesiog prieš sudygstant, reikia būtinai laikyti tamsoj. Kai jau sudygsta, tuomet padėti šviesioje vietoje.
Puikiai dygstančios liucernos – Liucernos sėklos
Daiginimo, mirkymo lentelė
Produktas | Mirkymo laikas (h) | Dygimo laikas (dienos) |
---|---|---|
Migdolai | 8-12 | Nedygsta (jei apdoroti) 3 dienos (jei žali) |
Adzuki pupelės | 8-12 | 4 |
Burnotis | 8 | 1-3 |
Miežiai | 6 | 2 |
Juodos pupelės | 8-12 | 3 |
Braziliški riešutai | 3 | Nedygsta |
Nekepinti grikiai | 1 | 1 |
Anakardžiai | 2-4 | Nedygsta |
Avinžirniai | 8 | 2-3 |
Linų sėmenys | ½ | Nedygsta |
Lazdyno riešutai | 8-12 | Nedygsta |
Kamutas | 7 | 2-3 |
Lęšiai | 7 | 2-3 |
Makadamijos r. | 2 | Nedygsta |
Soros | 5 | 12 h |
Mung pupelės | 8-12 | 4 |
Avižų kruopos | 6 | 2-3 |
Pekan riešutai | 6 | Nedygsta |
Pistacijų r. | 8 | Nedygsta |
Moliūgų sėklos | 8 | 3 |
Ridikėlių sėklos | 8-12 | 3-4 |
Sezamo sėklos(nekepintos) | 8 | 2-3 |
Saulėgrąžų sėklos | 8 | 12-24 h |
Quinoa (bolivinė balanda) | 4 | 2-3 |
Graikiški riešutai | 4 | Nedygsta |
Kviečiai | 7 | 3-4 |
Laukiniai ryžiai | 9 | 3-5 |
Geriausiai, lengviausiai daiginasi ir yra tikrai labai skanu – Mung pupelės. Su jomis grūdų daiginimas bus paprastas, kaip 2×2.
Įsigyti galite – www.naturaliai.lt
Maistinės savybės
Vitaminai
Baltymai ir amino rūgštys
Mineralinės medžiagos
Ar grūdų daiginimas vis dar atrodo toks sudėtingas? Palyginus, kokią naudą gauname vietoj apdorotų grūdų, pabandyti tikrai verta!
Sėkmės!