[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Trumpai apie pieno žalą. Mes įpratę vartoti pieną ir jo produktus, nes juos vartoja visas pasaulis, tai įprasta, vartojame ir mes nuo mažens. Bet ar tikrai jis toks naudingas, ar mes vėl super industrijų aukos? Pienas jau seniai nepanašus į sveiką ir tinkamą mums maisto produktą. Apskritai pienas – galvijų maistas, ne žmonių.
Galvijų šėrimas
Pieno kokybė priklauso nuo to, kuo buvo šeriami galvijai. Gyvūnai šeriami kokybišku pašaru, gali padidinti ne tik pieno kiekį, bet ir duoti pieną, praturtintą svarbiomis mineralinėmis medžiagomis. Dabar daugeliu atveju ūkiai yra modernizuojami, taikomos pažangios, modernios pieno melžimo technologijos bei įrengimai, padedantys vietoje atšaldyti pieną. Nes kuo pienas laikomas aukštesnėje temperatūroje, tuo greičiau ima daugintis bakterijos. Bet didžiuose ūkiuose gyvūnai toli gražu nešeriami kokybišku pašaru… Karvės sutvertos ėsti žolę, bet šiandien jos yra šeriamos grūdais, soja, kukurūzais, kurie yra genetiškai modifikuoti bei su įvairiais papildais. Viso to rezultatas – piene vietoj omega 3 riebalinių rūgščių atsiranda omega 6, kurių daugelis žmonių vartoja per daug ir omega 6 labai skatina organizmo uždegiminius procesus ir sukelia artritą.
Kalcis piene
Paprastai akcentuojama, kad pienas – puikus kalcio šaltinis. Vartojant pieną ir jo produktus organizmas praranda daugiau kalcio, negu jo pasisavina. Klinikiniais įrodymais nustatyta, jog pienas nesuteikia jokios naudos kaulams. 2005m Amerikoje viešai paskelbti tyrimų rezultatai, jog vaikams pienas neturi jokios įtakos augimui, kaulams. Pirmiausia, nors karvės piene yra gausu kalcio, jis yra tokioje formoje, kad žmonių organizmas beveik nesugeba jo pasisavinti. Beje, nors motinos piene yra keturis kartus mažiau kalcio negu karvės, krūtimi maitinami vaikai pasisavina kur kas daugiau kalcio iš motinos pieno, negu iš karvės. Kita priežastis yra ta, kad karvės pienas labai ‘rūgština’ organizmą (žemina ph), bei turi daug fosforo rūgšties. Organizmas, norėdamas neutralizuoti pieno sukeltą rūgštingumą, bei jame esančią fosforo rūgštį, turi paimti kalcį iš kaulų, ir tai per ilgą laiką nuveda į trapius kaulus ir osteoporozę. Pieno produktai turi daug sočiųjų riebalų, taip pat retinolio (vitamino A), kuris didelės koncentracijos gali paradoksaliai susilpninti kaulus. Kalcio gausu žaliose lapinėse dažovėse, brokoliuose, sezamo sėklose, pupelėse. Jei būsite fiziškai aktyvus, praleisite daug laiko gryname ore (gausite vitamino D)- jums tikai netruks kalcio. Šiomis dienomis kalcio vartojimas yra išpūstas, kadangi dauguma bando jo gauti iš pieno produktų, o jis nesuvirškinamas. Industrijos reklamuoja, kaip sveika gerti pieną, jo produktai, tačiau visa tai- verslas. Pažvelkite į Nutella reklamą. Iš pačio ryto siūlo šį puikų produktą vartoti pusryčiams, nes ten yra pieno ir lazdyno riešutų. Juokinga ir graudu.
Vaikai
Karvių pieno vartojimas yra dažna kūdikių dieglių priežastis. Net jei motina vaikui neduoda karvės pieno, tačiau pati jį geria, kūdikiui gali pasireikšti diegliai, kadangi karvės antikūnai patenka į visą motinos kraujotaką ir su jos pienu persiduoda kūdikiui.Atlikti tyrimai taip pat parodė, kad tie vaikai, kurie buvo maitinti karvės pienu, dažniau nutunka, negu tie, kurie maitinti motinos pienu. Nuo kūdikystės ir vaikystės vartotas pienas padidina tikimybę susirgti tokiomis ligomis, kaip diabetas, virškinimo sistemos, kvėpavimo takų ligos. Vaikų organizmai stengiasi nekaupti toksinų, todėl pas juos pastoviai būna slogos, kankina kosulys ir t.t. Tai nuo gleivių.
Pieną homogenizuoja
Homogenizavimas yra procesas, kai pienas leidžiamas per labai tankų filtrą, kuris sumažiną piene esančių riebalų ir baltymų molekules, kad riebalai lygiai pasiskirstytų visame butelyje ir nenusistotų ant paviršiaus. Deja, šis procesas pakeičia natūralią pieno struktūrą ir taip jį padaro dar labiau nevirškinamu. Homogenizuojant piene esančios riebalų molekulės apgaubia ar prikimba prie piene esančių baltymų molekulių taip apsunkindamos jų virškinimą. Nesuvirškinti baltymai yra įsiurbiami į kraują ir tai sukelia alergija ir kitas autoimunines ligas, tokias kaip reumatoidini artritą, bronchinę astmą, šienligę.
Pieną pasterizuoja
Pasterizavimo procesą išrado L. Pasteur, kuris taip pat yra bakterijų ir mikrobų teorijos autorius (jis teigia, kad daugelį ligų sukelia bakterijos ir mikrobai). Kad sunaikintų piene esančias bakterijas pieno pramonė pasterizuoja (kaitina) pieną, bet šis procesas pakeičia pieno struktūrą. Pasterizavimas pieno cukrų, kitaip žinomą kaip laktozę, paverčia į beta-laktozę, kuri yra daug griečiau įsisavinama ir to rezultatas – staigus gliukozės padidėjimas kraujyje ir po to sumažėjimas, dėl kurio jūs greitai pajuntate alkį ir norite vėl ko nors valgyti ir dažniausiai valgomi saldumynai, kurie veda į kitas sveikatos problemas. Tai ypač žalinga diabetikams. Pasterizavimas pakeičia piene esančio kalcio formą ir padaro kalcį beveik visiškai neįsisavinamą.
Pienas skatina gleivių gamybą
Pieno vartojimas skatina gleivių produkciją organizme. Gleivės dažnai yra žuvusios baltosios kraujo ląstelės – leukocitai, taip pat muco polysacharidai- angliavandenių, iš kurių organizmas gaminą gleives, rūšis. O žūva jie atakuodami nesuvirškintus pieno baltymus, nes organizmas jų neatpažįsta ir laiko juos svetimkūniais – priešais – ir todėl juos atakuoja. Pieno vartojimas paūmina plaučių ir kvėpavimo takų ligas ir visiems gerai žinomą slogą. Ir labai apmaudu, kai žmonės, turintys slogą, vartoja vaistus nuo slogos (kurie taip sutraukia smegenų kraujagysles ir turi kitus sveikatai pavojingus pašalinius efektus) ir geria pieną. Tai ypač aktualu vaikams, kai tėvai vis gydo ir gydo vaikų slogas… Slogos pagalba organizmas valosi nuo neseniai sukauptų gleivių. Gleivės gaminasi ne tik nuo pieno, bet ir nuo javų miltų, bulvių.
Galiu pasakyti, jog varškė yra labai sunkiai virškinama. Jos molekulinė struktūra yra tokia didelė, kad žmogaus organizmas sunaudoja labai daug pastangų bandydamas išsiaiškinti, kas per daiktas čia, ir bandyti suvirškinti.
Fermentiniai sūriai yra blogis, o taip išreklamuoti brandinti kietieji sūriai, kaip Džiugas- tai tik mikroorganizmų liekanos, taip pat naudos – jokios, tik žala!
Žalias pienas
Jei jūs negalite atsisakyti pieno- vartokite šviežią, nepasterizuotą. Dabar tikrai galima rasti ir didesnėse parduotuvėse. Geriausia iš ūkininkų, kai žinote, kuom šeria karves. Tačiau ne visi turi tokių galimybių. Suaugusiems patariama vartoti rauginti pieną (palikti šiltoje vietoje, kol pienas taps kaip drebučiai ir įgis rūgštoką skonį). Nepasterizuotas raugintas pienas turi naudingų žarnyno bakterijų. Taip pat rauginimo procesas suskaido piene esančia laktozę ir taip ją padaro lengviau virškinimą. Maždaug nuo 7metų organizmas jau nesugeba normaliai suvirškinti pieno. O vaikai iki 7metų dar turi fermentų, galinčių lengviau virškinti pieno produktus (juk jie gėrė ar geria mamos pieną).
Ligos
Jau seniai žinoma, kad šis produktas netinka asmenims, sergantiems astma. Taip pat jis gali skatinti astmos ar egzemų atsiradimą. Daug vaikų ir paauglių, kentėję nuo virškinimo sutrikimų, astmos, alergijos, nustoję vartoti karvės pieną, pasveiko. Beje, pastebėta tam tikra tendencija ir tarp autizmu sergančių vaikų – jų būklė šiek tiek pagerėja, jei sumažinamas pieno produktų vartojimas. Pasterizuotas ir homogenizuotas pienas sukelia chroniškas ligas – reumatoidinį artritą, diabetą, vėžį, širdies ligas, bronchinę astmą ir Alzheimerį, taip pat įvairius virškinimo sutrikimus. Krauno ligą (opas žarnyne), alergijas, depresiją, jautraus žarnyno sindromą. 90% suaugusiųjų populiacijos turi bent minimalų pieno netoleravimą (nevirškinimą). Pieno ir jo produktams virškinti reikalingas enzimas – laktazė. Vaikai šio enzimo turi pakankamai, bet su amžiumi jo mažėja ir daugelio suaugusiųjų organizmas šio enzimo nebegamina arba gamina nepakankamai. Dėl to, pienas būna nesuvirškintas. O nesuvirškintas, ar blogai suvirškintas maistas nuodija organizmą, ir taip sukelia įvairias ligas ir alergijas. Laktazės mažėjimas yra dar vienas gamtos įrodymas, kad suaugęs žmogus neturėtų vartoti pieno.
Pasterizavimas ir homogenizavimas sunaikina gerąsias bakterijas ir enzimus, kurie labai svarbūs geram pieno virškinimui.
Yra tokia pieno rūšis – UHT, kai pienas yra pakaitinamas iki 196 laipsnių ir taip jis gali išstovėti ilgiau nei metus Atrodo patogu? Ar tai išvis galima pavadinti maisto produktu? Vargu…
Alternatyva
Yra daugybė skanių ir sveikų alternatyvų karvės pienui, apie tai galite pasiskaityti čia: Pieno pakaitalai
Šaltinis: keli puslapiai (nuorodų neberandu)
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]